Praktische info

Hier vind je onze contactgegevens, openingsuren, sluitingsdagen, informatie over het lidmaatschap, de tarieven en informatie over het uitlenen (zoals de uitleentermijn, verleng-, reservatie- en inleverprocedure).

Contact

Je kan op verschillende manieren contact opnemen met de bibliotheek:

Openingsuren en sluitingsdagen

Openingsuren.PNG

Om alle sluitingsdagen van het jaar te vinden, klik je hier.

Bereikbaarheid

De bibliotheek is gemakkelijk bereikbaar met

 • De fiets: voor de deur staat een grote fietsenstalling. 
  Je passeert de bib als je van knooppunt 55 naar 57 (of andersom) fietst. Het is perfect mogelijk hier een pauze te nemen en in een krant of tijdschrift te lezen.
 • Het openbaar vervoer: Je neemt bus 450 deze rijdt tussen Turnhout Station en Tilburg Station. De bus passeert op weekdagen elk half uur. In het weekend is dit één keer per uur. Je stapt uit aan de halte 'Ravels Kerk' Van hieruit is het nog 5 minuten wandelen.
 • De auto: Over de bibliotheek is een parking. Is deze volzet? Op het kerkplein heb je nog meer parkeerplaatsen.

Lid worden

Je kan gratis lid worden van de bibliotheek door je in te schrijven aan de balie. Hier wordt je lidkaart gemaakt.
Het lidmaatschap wordt automatisch ieder jaar verlengd. Lezers die vijf jaar of langer niets meer uitgeleend hebben, worden uit het systeem verwijderd.

Om deze lidkaart aan te maken, vragen we enkele gegevens. Hieronder leggen we uit waarvoor we deze gegevens nodig hebben:

 • Naam: om het lidmaatschap aan uw identiteit te koppelen.
 • Geboortedatum, nationaliteit en geslacht: in functie van de interne statistieken hebben we deze informatie nodig. 
 • Het adres wordt gebruikt om in de interne statistieken aan te geven of je in onze gemeente woont. Daarnaast kunnen mogelijke aanmaningen opgestuurd worden naar het juiste adres.
 • Met het telefoonnummer kunnen we je op de hoogte brengen als er een gereserveerd boek aangekomen is.
 • Het rijksregisternummer wordt gevraagd in functie van het EBS (eengemaakt bibliotheeksysteem) waar we in de toekomst bij instappen.
 • Het e-mailadres is niet verplicht om door te geven, maar wordt wel aangeraden. Drie dagen voordat de boeken binnengebracht moeten worden, krijg je automatisch een herinneringsmail. Wanneer je geïnteresseerd bent in onze digitale nieuwsbrief, hebben we natuurlijk wel een mailadres nodig. Deze digitale nieuwsbrief komt ongeveer tweemaandelijks en brengt je op de hoogte van de activiteiten en grote veranderingen in de bib.

De bibliotheek is een gemeentelijke dienst en valt volledig onder de privacyverklaring van de gemeente. Wil je meer weten? Klik dan hier.

Wanneer je lid wordt, ga je akkoord met ons reglement. Dit ontvang je bij inschrijving en kun je hier raadplegen.

Wil je graag nu al lid worden van de bib? Laat dan hier je gegevens achter. Als je lidkaart aangemaakt is, nemen wij via mail contact op. 

Tarieven

Het lidmaatschap is gratis.

Ben je je lidkaart toch kwijtgeraakt? Dan betaal je € 1,00 voor een nieuwe lidkaart.

Wanneer je een materiaal dat uitgeleend is, reserveert, betaal je hier € 1,00 voor. Dit bedrag telt per item dat je reserveert.

Wil je een boek lezen of een film kijken, die niet in onze bib aanwezig is? Geen probleem, je kunt het boek of de DVD aanvragen vanuit een andere bibliotheek. Dit doe je aan de balie en kost € 2,00 per boek.

Wil je printen of kopiëren in de bib? Dit kost € 0,10 voor een A4-formaat en €0,30 voor een A3-formaat.

Breng je een materiaal te laat binnen? Dan krijg je een boete. Deze boete bedraagt € 0,20 per uitgeleend item, per week dat het te laat is. Wanneer je boek, DVD of tijdschrift meer dan een week te laat is, wordt een eerste herinneringsbrief gestuurd. Deze kost € 1,00. Wordt hier niet op gereageerd volgt een tweede aanmaningsbrief, opnieuw voor € 1,00. Wanneer er niet gereageerd wordt op deze tweede aanmaning, volgt er een allerlaatste schrijven vanuit de bibliotheek met omschrijving van de materialen die nog achterwege zijn en het financiële kostenplaatje hiervan. Hierna krijg je veertien dagen de kans om deze achterstallige materialen alsnog binnen te brengen. Gebeurt dit niet, dan wordt alles overgeheveld naar de financiële dienst van de gemeente Ravels en volgt een factuur. Let op: eens u een factuur ontvangen heeft kan er niets meer binnengebracht of afgehandeld worden in de bibliotheek!

Is een materiaal kwijtgeraakt of is het stuk? Dan moet je dit vergoeden. De vergoeding wordt bepaald aan de hand van de leeftijd van het materiaal. Hier wordt een rekening voor opgemaakt. Deze rekening kan ter plaatse cash betaald worden of je kan het verschuldigde bedrag overschrijven naar de financiële dienst van de gemeente Ravels.

In de bibliotheek kun je cash en met bancontact betalen. Zolang de huidige coronamaatregelen gelden, gaat onze voorkeur naar betalingen met bancontact.

Uitleentermijn

Je kan boeken, dvd's en tijdschriften 3 weken uitlenen. Op één lidkaart kun je maximum 5 boeken, 5 strips, 5 tijdschriften en 5 dvd's uitlenen. 

Bij de tijdschriften is er een uitzondering. De nieuwste editie van de tijdschriften mag je niet meenemen. Deze tijdschriften herken je doordat deze vooraan in het klepje zitten. Als je het klepje omhoog schuift, vind je de oudere edities en deze kun je wel meenemen. 
Tijdschriften die maar 4 of minder keer per jaar verschijnen, mag je wel meteen meenemen.  

Sinds 1 januari 2021 kun je ook e-boeken uitlenen. Je kan 2 e-boeken uitlenen voor 6 weken. Na deze zes weken worden deze automatisch van je toestel gehaald.

Verlengen

Je kan de boeken zelf verlengen via 'Mijn Bibliotheek'.
De bib kan dit ook voor jou doen. Stuur ons een mailtje, bel of kom even langs.

Boeken kun je maximum drie keer verlengen. Een verlenging gebeurt telkens voor drie weken.

Reserveren

Zowel in de bib als thuis via "Mijn bibliotheek" kan je materialen die uitgeleend zijn reserveren. Dit kost je 1 euro. Je ontvangt via mail of telefoon een bericht wanneer je het gereserveerde object kan komen ophalen en het staat 14 dagen ter beschikking achter de balie. Opgelet, als je een reservering plaatst blijft de vergoeding ook verschuldigd als je de reservering later annuleert.

Let op: Aanwezige materialen kan je niet reserveren. 

De e-boeken kun je gratis reserveren. Je kan er maximum twee e-boeken reserveren. Alle info over de e-boeken vind je hier.

Boeken inleveren

Tijdens de openingsuren kun je de materialen inleveren aan de balie. Bij je binnenkomst leg je de boeken op de balie, hierna ga je in de bib op zoek naar nieuwe boeken.

Wil je de boeken binnenbrengen, maar is de bibliotheek niet open? Geen probleem: buiten de bib staat een blauwe inleverbus. Hier mag je de boeken achterlaten. Let erop: dit is geheel op je eigen verantwoordelijkheid. De boeken zijn pas ingeleverd als de collega deze van het pasje gehaald heeft.

Merk je dat de inleverbus vol is? Neem je boeken dan veilig terug mee naar huis. Zo kan er niets gebeuren, want denk eraan: zolang de boeken op jouw kaartje staan, blijf je verantwoordelijk.

Heb je een groot boekenpakket (leerkrachten)? Dan vragen we om deze boeken niet via de blauwe inleverbus af te leveren. De inleverbus heeft namelijk een beperkte capaciteit. Wanneer er een groot boekenpakket ingaat, is de bus snel gevuld.

Het volledige reglement van onze inleverbus vind je hier.

Het dienstenreglement van de bibliotheek vind je hier.