Uitzonderlijke sluiting

Vanaf 6 oktober sluiten wij even de deuren om over te schakelen naar nieuwe bibliotheeksoftware. Op 18 oktober ben je opnieuw welkom in de bib en kunnen wij jou nóg beter van dienst zijn. Wie in deze periode boeken of ander materiaal terug moet inleveren, mag deze wat langer houden. We verlengen de inlevertermijn, zodat je geen boete krijgt. Lees verder voor alle info over de overstap op het eengemaakte bibliotheeksysteem.

Tijdens deze periode kunnen er geen materialen ingenomen worden. Indien je gebruikmaakt van de inleverbus, kunnen deze materialen pas na 18 oktober ingenomen worden. Tot dan blijven de materialen op je kaartje staan.

Mijn Bibliotheek blijft beschikbaar voor de digitale functies (e-boeken, Fundels, Mijn Leestipper, ...), maar verlengen, reserveren of lidmaatschappen koppelen is tijdelijk niet mogelijk.

Ook het VVV kantoor zal de deuren tijdens deze periode sluiten.

EBS

Nieuw uitleensysteem maakt het de Ravelse bibliotheekbezoeker vanaf 18 oktober een pak makkelijker. Vanaf september krijgt de digitale dienstverlening van de meeste Antwerpse bibliotheken, waaronder bib Ravels, een upgrade. Daardoor kunnen leners een pak vlotter materiaal van de bib ontlenen of terugbrengen. Ook bibliotheekmedewerkers zullen het verschil voelen. Boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper.

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten verlopen, sluiten de bibliotheken in provincie Antwerpen vanaf 6 oktober. Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een opleiding om met de nieuwe software te leren werken. Het hele systeem wordt dan ook tot in de puntjes getest. Het systeem Wise zorgt vooral voor een vlottere dienstverlening in de bibliotheek. Ook voor de bibliotheken is het een win. Dankzij het nieuwe systeem kunnen zij veel efficiënter (samen)werken.

“De bezoeker moet nu minder stappen ondernemen om een boek te lenen. Door te kiezen voor één geïntegreerd systeem dat in héél Vlaanderen wordt gebruikt, kunnen bibliotheken efficiënter en vlotter werken.” - Anniek Nagels, schepen van cultuur, Genk.

Van een lokaal/provinciaal naar centraal systeem

Voor de aansluiting op het nieuwe systeem, werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Minister Gatz besliste bij de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een volledig nieuw, centraal systeem. Dat systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) biedt dit aan in Vlaanderen en werkt daarvoor nauw samen met ontwikkelaar en Nederlands marktleider OCLC|HKA. In januari 2019 al gingen de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. Na deze pilootfase volgden in maart 2019 nog 28 Limburgse bibliotheken. In het najaar van 2019 stapte een tweede golf bibliotheken over op het nieuwe bibliotheeksysteem, 58 Oost-Vlaamse bibs, de bib van Oostende en 5 Limburgse bibs die met het provinciale systeem Brocade werken (Bilzen, Diepenbeek, Hechtel-Eksel, Maasmechelen en Zonhoven). Tijdens de derde golf in maart 2020 was het de beurt aan de West-Vlaamse bibliotheken. Ondertussen zijn we aangekomen aan golf 6 waarbij de bibliotheken in provincie Antwerpen overstappen. Binnen de drie jaar zijn alle openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangesloten op het nieuwe systeem. Dat gebeurt in 7 golven van telkens ongeveer een half jaar. Net als in Ravels, is in alle Antwerpse bibliotheken de motivatie en het enthousiasme groot. Sinds de lancering van het Cultuurconnect-leerplatform bekeken gedreven bibliotheekmedewerkers meer dan 12.000 keer naar een videohandleiding Wise op leerplatform, goed voor 38.000 minuten kijktijd. Uit het gevorderde niveau van de vragen die binnenkomen via de Cultuurconnect-servicedesk blijkt dat de bibliotheken de basis van Wise al goed beheersen. Op de meeste plaatsen verloopt de overstap vlot en kunnen kleine problemen snel opgelost worden.

Platform van digitale bibliotheekdiensten

Nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van digitale bibliotheekdiensten voor de burger. Een voorbeeld van zo’n digitale dienst is Mijn Leestipper. Via deze dienst ontvangen bibliotheekleden leestips op maat, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en leesvoorkeuren.