Lezen met een lees-beperking

Daisy- en luisterboeken zijn boeken die ingesproken werden en op een cd-rom werden gezet. Op deze manier krijgen mensen met een leesbeperking de kans om te blijven lezen.

Wat is het verschil tussen een daisy- en luisterboek?

Het zijn beide boeken die ingesproken werden, zodat jij ze kan beluisteren. Bij daisyboeken heb je veel meer mogelijkheden. Zo kun je de stem van de spreker versnellen of vertragen. Daarnaast kun je in een daisyboek bladeren alsof het een gewoon boek is. Zo kun je gemakkelijk naar de volgende bladzijde springen of terug naar het vorige hoofdstuk gaan. Het programma onthoudt perfect waar je gebleven bent, dus je kan meteen verder lezen.
Bij een luisterboek kun je het verhaal afspelen, maar kun je de spreeksnelheid niet aanpassen en is het moeilijker om in de tekst naar het juiste fragment terug of door te spoelen.

Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Zowel de daisyboeken als luisterboeken hebben als doel mensen met een leesbeperking aan het lezen te krijgen of aan het lezen te houden. Waarbij daisyboeken zich vooral richten op mensen met een effectieve beperking en luisterboeken voor iedereen gemaakt zijn.

De Luisterpuntbibliotheek maakt de daisyboeken. Onze bibliotheek werkt hiermee samen om een collectie uit te werken. Je kan zelf ook lid worden van Luisterpuntbibliotheek. Dan krijg je de daisyboeken thuis opgestuurd.

Sinds 2018 bestaat er ook een app waarop je daisyboeken kan beluisteren. Met de Anderslezenapp kun je vanop je tablet of smartphone daisyboeken beluisteren. Je kan je via de bibliotheek aansluiten op deze app of dit zelf downloaden. De gespecialiseerde bibliotheekmedewerkers kunnen je hierbij verder helpen.

Waar vind je de daisyboeken in de bib?

In de bibliotheek zitten de daisyboeken in een rode kast naast de computers. Je vindt ze in de middelste schuif. Er zijn daisyboeken voor kinderen en volwassenen. Wil je graag een boek lezen, maar staat het niet tussen onze schijfjes? Vraag ernaar bij onze bibliotheekmedewerker en wij bestellen het graag voor u.

Een daisyboek beluister je best met een daisyspeler waarbij je de navigatiemogelijkheden hebt. Deze kun je in de bib lenen. Vraag ernaar aan de balie. Je kan een daisyboek ook via je computer beluisteren. Wanneer je het gratis softwarepakket download (deze is wel Engelstalig), behoud je de navigatiemogelijkheden zoals bij een daisyspeler. En via een MP3-speler beluisteren maar dan zonder navigatiemogelijkheden.

Waar vind je de luisterboeken in de bib?

Luisterboeken staan naast de printer in het witte presentatiemeubel, net naast de jeugdboeken. Sommige kleuter- en jeugdboeken hebben ook een cd-rom waarop het verhaal staat. Deze staan gewoon in de rekken.