Boeken

In de bib vind je heel veel boeken. Hoe weet je nu waar de boeken staan die jij zoekt?

Sommige mensen houden ervan om zelf hun weg te vinden in de bib, anderen worden graag een handje geholpen. In deze beschrijving kom je te weten waar de verschillende boeken staan.

Waar vind je de volwassenen fictieboeken?

De volwassenen fictieboeken staan achteraan links in de bib. Aan de voorkant van ieder rek staan steeds de nieuwste boeken in de kijker. Ieder boek heeft een etiket op de rug waarmee we de boeken kunnen rangschikken in de rekken. De volwassenen fictieboeken staan geordend op de achternaam van de schrijver. Je krijgt de eerste vier letters te zien. Zo vind je Nora Roberts bij 'ROBE'. Op dit etiket staat ook het genre van het boek. Dit staat afgebeeld met een pictogram. Onder het pictogram staat de verwoording van het genre. Sommige romans hebben geen pictogram omdat ze niet tot een duidelijk genre behoren.

Wil je een boek dat perfect op jou is afgestemt? Kijk dan bij jouw persoonlijke leestips op Mijn Leestipper. Je meldt je aan met dezelfde inloggegevens als Mijn Bibliotheek en kan meteen aan de slag. Maandelijks krijg je nieuwe tips.

Waar vind je de volwassenen non-fictieboeken?

De volwassenen non-fictieboeken staan aan de rechterkant in de bibliotheek. De nieuwste non-fictieboeken zetten we in de kijker op het rode meubel dat achter de rode zeteltjes staat en aan de voorkant van het rek naast de zeteltjes. De informatieve boeken zijn gerangschikt volgens het ZIZO systeem dat met duidelijke kleuren en pictogrammen werkt. Zo krijg je een duidelijke overgang van de jeugd non-fictie naar de volwassenen non-fictie. 

Deze boeken staan in het midden van de bib achter de rode zetels.

Waar vind je de jeugd fictieboeken?

De fictieboeken voor de jeugd staan wat verspreid over de bib. Wanneer je binnenkomt, sta je rechtover de peuter- en kleuterhoek. In deze hoek vind je de prentenboeken. Links naast de publiekscomputers vind je de eerste leesboekjes in bakjes en op de onderste rekken. Deze staan onder de jeugddvd's. Je vindt hier AVI START tot AVI E4. Na niveau E4 gaan de kinderen naar de boekjes met een gele leeftijdsaanduiding op het etiket. Deze vind je naast de gedichtenboeken voor de jeugd. Deze boeken staan net als de volwassenen fictieboeken gesorteerd op de eerste vier letters van de familienaam van de auteur. De boeken voor kinderen van 9 tot 14 jaar staan in het rek rond de boeken voor kinderen tot 9 jaar. De boeken met een rood etiket zijn voor kinderen van 9 tot 12 jaar. De boeken met een blauw etiket voor kinderen van 12 tot 14. Jongeren vanaf 14 jaar lezen boeken met een grijs etiket. Deze staan aan de andere kant van de strips in de rekken voor adolescenten, naast de sprinters.

Kinderen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld omdat ze dyslexie hebben, kunnen geholpen worden met boeken die in een gemakkelijker lettertype gedrukt zijn. De dyslexie boeken en makkelijk lezen boeken, vind je tussen de andere boeken. Dyslexie boeken hebben een oranje etiket 'D' op de rug, makkelijk lezen herken je door 'ML' op de rug.

Op zoek naar leestips? Kijk dan eens op Boekenzoeker. Hier staan tips gesorteerd op leeftijd of op onderwerpen die je misschien wel interessant vindt. Je kan zelf ook aanduiden wat voor boek je wil. Opgelet, niet alle boeken die je op Boekenzoeker vindt, staan in onze bibliotheek. Controleer dit dus steeds even op onze website.

Waar vind je de jeugd non-fictieboeken?

De non-fictieboeken voor peuters- en kleuters staan verspreid tussen de prentenboeken. Je herkent ze aan een infobolletje op het etiket. De non-fictieboeken voor de jeugd vind je in het rek tegenover de jeugd dvd's. Deze boeken staan geordend volgens onderwerp. Iedere grote onderwerpsrubriek heeft een kleur gekregen. Op de achterkant van dit rek hangt een overzicht van de verschillende rubrieken. Iedere rubriek is verder onderverdeeld in subrubrieken. Deze zijn alfabetisch gerangschikt en herkenbaar door pictogrammen.

Heb je nog meer vragen over de juiste plaats van de boeken? Aarzel niet en spreek ons personeel aan, wij helpen je heel graag verder.

De doe-boeken hebben we voor jullie opgelijst. Je vindt deze hier.