Activiteiten

18 - 30 november 2019: Boekenverkoop
We konden weer heel veel mensen verder helpen met de boekenverkoop. De boeken die niet verkocht werden, werden verdeeld over verschillende organisaties die andere mensen verder helpen. Zo heeft Taalhuis Ravels enkele boeken meegenomen om hun leden te kunnen ondersteunen met het Nederlands. Ook Zomerklap heeft boeken om hun organisatie verder te helpen. 
De overige boeken worden naar de Nederlandse Antillen gestuurd, zodat de mensen die daar wonen ook kansen krijgen om te leren lezen. We zijn heel fier dat we zoveel mensen over de hele wereld kunnen helpen met de boeken uit onze bib.

20 november 2019: Voorleesuurtje
Tijdens het voorleesuurtje in het midden van de voorleesweek zagen we weer een 14-tal gelukkige kinderen waar de fantasie bij aangewakkerd werd door de prachtige voorleeskunsten van ons fantastisch voorleesduo. Heerlijk om te zien hoe iedereen elke keer weer geniet van zo'n voorleesmoment. Hopelijk hebben jullie er evenveel van genoten als wij.

9 oktober, 23 oktober, 6 november, 27 november, 11 december en 8 januari: Wiweter
10 enthousiaste kinderen van het 5e en 6e leerjaar maakten weer op allerlei verschillende manieren kennis met de reeks VOLT. De kinderen maakten bruggen met spaghetti en ontdekten zo welke bouwvorm het stevigste is. Er werden schuiffluiten gemaakt uit hout. De kinderen deden het werk volledig zelf. Zo gingen ze aan de slag met een vijl om het hout glad te maken. Op die manier kon het goed schuiven. De studenten waren ontzettend fier, want zo'n goed werkende fluit hadden ze nog niet gehoord. Joepie! 
De kinderen gingen ook al aan de slag met robotica, op speelse manier leren de kinderen meer kennen over programmeren.

21 oktober: Bibconcert
De leerlingen van de Academie voor Woord en Muziek Noorderkempen kwamen tijdens de openingsuren van maandag 21 oktober langs om hun muzikale klanken door de bib te laten klinken. De aanwezigen konden genieten van prachtige muziek van een saxofoon, vleugelpiano en nog veel meer. Het was buitengewoon prachtig.

23 september - 18 oktober 2019: Tentoonstelling beroepenproject
Onze medewerkster Renild stelde een tentoonstelling samen over de beroepenboeken van Liesbet Slegers. Deze tenoonstelling stond van 23 september tot 18 oktober in de bib. De meeste kleuterklassen uit de gemeente kwamen op bezoek om de tentoonstelling te bezichtigen en de bijhorende activiteiten uit te voeren, zoals een verhaal dat werd voorgelezen, leuke opdrachten bij de themamat en een memory of puzzel. Tijdens de openingsuren was de tentoonstelling te bezichtigen voor alle bezoekers. We mochten erg veel positieve reacties ontvangen. De komende twee jaar zal de tentoonstelling rondreizen door de Kempen.

15 juni 2019: Boekvoorstelling Geert Klaasen
Lokale huisarts Geert Klaasen presenteerde op 15 juni zijn nieuwste boek, Het gestolen sterrenstof, in de bibliotheek van Ravels. Naar deze boekvoorstelling, in samenwerking met Standaard Uitgeverij, kwamen een 40-tal geïnteresseerden. Ook Rawepo was van de partij en schreef een mooi verslag bij deze eerste boekvoorstelling in de bibliotheek. Voor ons was het een geslaagde namiddag en wij zijn alvast heel erg nieuwsgierig naar het boek.

16 mei 2019: Kick-off beroepenproject
Liesbet Slegers schreef al een heleboel beroepenboeken. Hoog tijd om deze in de kijker te zetten met een leuk project. Hier werd al enkele jaren aan gebouwd en nu is het eindelijk zo ver om het project uit te testen met twee kleuterklassen. Voor deze speciale gelegenheid kwam Liesbet zelf op bezoek en vertelde over het boek 'De imker'. Daarna werd de klas in twee groepen verdeeld. De ene groep bezocht de tentoonstelling rond de verschillende beroepen met de juf. De andere groep ging aan de slag met leuke opdrachten en spelletjes rond de beroepen, zoals een memory of puzzel. Na deze geslaagde kick-off zijn we klaar om het project in september en oktober aan de andere kleuterklassen voor te stellen.

Paasvakantie 2019: Studeren in de bib
De bib opende de deur tijdens de paasvakantie voor studenten. Zij konden tijdens de weekdagen in een lokaal studeren om zich voor te bereiden op de examens. Meer dan 15 studenten mochten we dagelijks verwachten. Wil jij graag studeren in de bib? Stuur een mailtje naar info@bibravels.be

Maart 2019: Jeugdboekenmaand
In maart vierden we de jeugdboekenmaand. Dit jaar stond de jeugdboekenmaand volledig in het teken van de vriendschap. We organiseerden voor elke graad van de lagere school een leuke activiteit. Daarnaast was er een voorleesmoment voor kleuters.
Op 27 maart kwamen de kinderen van het 5e en 6e leerjaar. Zij speelden eerst een leuk BIBSTER spel. Dit is een spel op een tablet waarbij ze vragen moeten oplossen rond boeken die met het thema vriendschap te maken hadden. Ieder kind kreeg een eigen tablet en speelde tegen de andere kinderen. Dit was super leuk! Na het spel was het tijd voor een gezonde snackpauze met groenten. Tijdens het tweede deel van de namiddag speelden we gezelschapsspelletjes en knutselden we een complimentendoos waarin we complimentenlabels kunnen steken. Kortom, een geslaagde namiddag vol plezier en vriendschap!
Op 20 maart werden de kinderen van het 1e en 2e leerjaar uitgenodigd. Zij werkten met een doorschuifsysteem. De ene groep speelde een groot ganzenbord in het vriendschapsthema met allerlei opdrachten waarbij ze moesten rekenen op het vriendje waarmee ze een team vormden. Naast de opdrachten waren er ook nadenkertjes. Zo kregen ze vragen over bepaalde boeken die over vriendschap gingen. Dankzij deze vragen probeerden we ons in te leven in het verhaal. De tweede groep knutselde complimentendoosjes met complimentenlabels voor de omgeving. Na een gezonde pauze wisselden de twee groepen. Ook van deze kinderen kregen we enkel positieve reacties. 
Terwijl de kinderen van het eerste en tweede leerjaar zich uitleefden, werd er een voorleesmoment ingelast voor alle kleuters. Tijdens dit voorleesmoment werden allerlei boeken voorgelezen die over vriendschap gingen. De kleuters vonden het geweldig. (En de ouders ook!)
De eerste activiteit rond de jeugdboekenmaand ging door op 13 maart. Hier werkten we met drie groepen die na een bepaalde tijd doorschuifden. In één groep knutselden de kinderen complimentendoosjes met complimentenlabels voor vrienden of familie. Een tweede groep speelde een BIBSTER spel op de tablet. En de derde groep speelde een levensgroot vriendschapsganzenbord. Super tof gewoon!

Februari en maart 2019: Jeugdauteurs op bezoek
Tijdens februari en maart mochten we 12 auteurs ontmoeten die in elke klas van de lagere school hun boeken en werk kwamen voorstellen. Deze auteurs kwamen langs: Rosemarie De Vos, Roger Vanhoeck, Frank Daenen, Luc Embrechts, Annick Beyers, Emy Geyskens, Kim Crabeels, Johan Vandevelde, Steven De Rie, Hilde E. Gerard, Reine De Pelseneer en Nico De Braeckeleer. Op 26 april zal de laatste auteur, Jan De Kinder, nog langskomen. 
Deze ontmoetingen met auteurs hebben als doel om de kinderen aan te zetten tot lezen. Bij veel kinderen is dit zeer succesvol. Van al deze auteurs vind je heel wat boeken in de bib. Sommigen staan momenteel nog in de klassen, deze komen vanaf 2 mei terug naar de bib.

Nieuwjaar
Gelukkig nieuwjaar van het bibteam!!!
Wij wensen jullie een jaar vol mooie boeken, leuke films, grappige strips, interessante krantenartikels, leerrijke tijdschriftartikels en vooral plezante bezoeken aan de bib. Tot snel!

Kerstmis
Vrolijk kerstfeest van het hele bibteam!!!

December 2018: Schrijfmarathon Amnesty International
In december ging Amnesty International weer aan de slag met een grote schrijfmarathon. Door de ijverige schrijvers in de bib mochten we 35 brieven versturen. Wil je meer weten over de schrijfmarathon? Kijk dan op de website van Amnesty International. 
Dankjewel aan alle schrijvers, jullie brieven maken écht een verschil en kunnen levens veranderen.

Warmste Week: Lezen for Life
Tijdens de Warmste Week was ons hele land solidair en kwamen er donaties van overal. Ook bib Ravels zette een actie op en zamelde geld in voor Wablieft. Deze eenvoudige krant wil anderstaligen de kans geven om bij te blijven met het nieuws. In september startte de bibliotheek een Taalpunt op. Dit Taalpunt heeft als doel anderstaligen te helpen bij het leren van het Nederlands. Dit doel sluit dus perfect aan bij ons nieuwe project. 
Dankjewel voor jullie gulle giften.

1 december 2018: Einde boekenverkoop
De boekenverkoop was ook dit jaar weer een heus succes! We verkochten meer dan 1500 boeken, 40 jaargangen van tijdschriften en 50 dvd's. 
De boeken die niet verkocht waren, zijn opgehaald door Nico Antonise. Hij zorgt ervoor dat de boeken naar Midden-Amerika gaan. Een deel zal naar Bonaire gaan. Hier zal de vorige bibliothecaris (Kees Klavers) de boeken verder verdelen over de plaatselijke scholen. Het grootste deel zal naar Curaçao gaan. Een deel van de boeken wordt ter plaatse verdeeld over enkele scholen, het andere deel zal over het hele eiland reizen met de hulp van de plaatselijke bibliobus. Wij zijn blij dat de boeken een tweede leven krijgen en dat we via deze weg anderen kunnen helpen. Ken jij ook een organisatie die Nederlandse boeken kan gebruiken? Neem dan contact op met nicky.van.den.borne@bibravels.be en wie weet schenken we volgend jaar de resterende boeken aan jouw organisatie.

21 november 2018: Voorleesuurtje tijdens de voorleesweek
Op 21 november was het erg druk in de bib. Naast de Wiwetersessie werd er ook voorgelezen in de bib! Onze twee voorlezers maakten een gezellige hoek midden in de bib en konden zo alle kinderen betoveren met de prachtige verhalen. Er kwamen meer dan 15 kinderen luisteren! En niet alleen de kinderen hingen aan de lippen van de voorlezers, ook de (groot)ouders die erbij waren genoten van harte! Na het voorleesuurtje hadden de kinderen nog niet genoeg van al die boeken. Wat willen we nog meer?

19 november - 1 december 2018: Boekenverkoop
Zoals ieder jaar is er weer een boekenverkoop in de bib. Dit jaar hebben we een heel grote verzameling boeken staan. Zo is er voor iedereen wel wat bij.
Per boek betaal je € 0,50. Een jaargang van tijdschriften kost € 2,50. Voor een DVD betaal je € 1,00. 
Op de eerste avond stond nog voor openingstijd de hele inkomhal vol. Iedereen wilde erbij zijn! Wat een groot succes. En toch lijkt het alsof er nog niets weg is. 
De boeken die na 1 december overblijven, worden aan het goede doel 'Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao' geschonken. Zo worden de boeken nog zinvol gebruikt! Ken jij een organisatie die de afgevoerde boeken nuttig kan inzetten? Geef een seintje aan info@bibravels.be en misschien ontvangt jouw organisatie volgend jaar wel afgevoerde boeken.

9 november 2018: Uitstap naar de boekenbeurs
's Ochtends verzamelden we aan het kerkplein . Na een gezellige busreis met 15 deelnemers richting Antwerpen kwamen we aan bij de Boekenbeurs. In de bus kreeg iedereen een suggestiestrookje mee waarop elk van hen titels kon schrijven als aanrader voor de bib. Eenmaal binnen in AntwerpExpo ging iedereen zijn weg uit. Wanneer we doorheen de dag iemand tegenkwamen, hoorden we alleen maar positieve reacties! 's Avonds verzamelde iedereen tijdig aan de uitgang en werden de bibmedewerkers bedolven onder positieve reacties. ZALIG! Voor ons was deze uitstap meer dan geslaagd. Achter de schermen zijn we de uitstap van volgend jaar al aan het plannen.

22 oktober 2018: Bibconcert
De leerlingen van de Academie voor Muziek en Woord Noorderkempen lieten op 22 oktober hun prachtige muziek doorheen de bib klinken. De vele aanwezigen konden bevestigen dat de leerlingen al heel veel kunnen op piano en dwarsfluit. Wat wij heel leuk vonden, was dat de leerlingen ook moderne liedjes speelden. Super tof om liedjes te herkennen als kinderen dit maken. Als bedankje kregen alle kinderen een hartje van de bib. Na dit muzikale wonder was er voor iedereen een drankje. Het bibteam kijkt al uit naar de editie van volgend jaar!

20 oktober 2018: Verwendag
Iedereen die op 20 oktober in de bib kwam, kon genieten van een lekkere versnapering en een heerlijk drankje. Op deze manier wilden we onze lezers bedanken voor hun bezoeken. Dit werd aangenaam ontvangen door onze gebruikers.